Η ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Το βιογραφικό σημείωμα που στέλνετε σε έναν πιθανό εργοδότη πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από μία επιστολή. Η συνοδευτική επιστολή σας δίνει την ευκαιρία να συστήσετε τον εαυτό σας, να παρουσιάσετε συνοπτικά τα προσόντα σας και κυρίως να πείσετε τον αναγνώστη (εργοδότη) να διαβάσει το βιογραφικό σας σημείωμα.

Με τη συνοδευτική επιστολή συνδέετε την εκπαιδευτική και επαγγελματική σας κατάρτιση με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες της θέσης εργασίας, την οποία διεκδικείτε. Στη συνοδευτική επιστολή εστιάζετε σε ικανότητες οι οποίες θα ενδιέφεραν ιδιαίτερα τον εργοδότη και υπογραμμίζετε συγκεκριμένους τομείς του βιογραφικού σας. Με άλλα λόγια, εξηγείτε τι έχετε να προσφέρετε εσείς στη συγκεκριμένη θέση εργασίας και γιατί σας ενδιαφέρει. Επομένως, για κάθε θέση εργασίας πρέπει να συντάσσετε μια διαφορετική επιστολή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις της δουλειάς την οποία διεκδικείτε.

Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί την πρώτη σας επαφή με έναν πιθανό εργοδότη. Όπως το βιογραφικό σας, έτσι και η επιστολή αποτελεί δείγμα της δουλειάς που μπορείτε να προσφέρετε. Για το λόγο αυτό πρέπει να χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό και να αναδεικνύει τις εκτελεστικές σας ικανότητες. Εάν είναι προσεκτικά γραμμένη και περιλαμβάνει τις σωστές πληροφορίες, τότε να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε μια καλή αρχική εντύπωση. Μην ξεχνάτε ότι απώτερος στόχος σας είναι να καταφέρετε να κανονίσετε συνάντηση για προσωπική συνέντευξη.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Απευθύνετε την επιστολή σε συγκεκριμένο πρόσωπο της εταιρίας ή του φορέα που σας ενδιαφέρει, το οποίο θα είναι ενδεχομένως υπεύθυνο για την πρόσληψή σας. Προσπαθήστε να μάθετε - εάν δεν το γνωρίζετε ήδη - το όνομα, τον εργασιακό τίτλο και τη διεύθυνση του υπεύθυνου για να στείλετε την επιστολή σας. Αποφύγετε να απευθυνθείτε στο τμήμα του προσωπικού ή κάπου αλλού απρόσωπα.

Αναφερθείτε στην πηγή από την οποία πληροφορηθήκατε για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας (π.χ. αγγελία σε εφημερίδα, προκήρυξη κ.α.). Μη διστάσετε να αναφέρετε το όνομα αυτού που σας παρέπεμψε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας, εάν είναι εργαζόμενος του φορέα στον οποίο απευθύνεστε και αφού πάρετε τη συγκατάθεσή του.

Αναφέρετε τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη θέση εργασίας προσδιορίστε εσείς το είδος της εργασίας που σας ενδιαφέρει.

Δείξτε ότι γνωρίζετε κάποια πράγματα για την εταιρία ή το φορέα στον οποίο απευθύνεστε. Διευκρινίστε ότι γνωρίζετε ποιοι είναι, τι κάνουν και γιατί τους επιλέξατε. Δείξτε επίσης ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώσατε κέντρισαν το ενδιαφέρον σας.

Αναφέρετε συνοπτικά τις ικανότητές σας για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει. Μην υποθέτετε ότι ο εργοδότης μπορεί να συσχετίσει τον τίτλο του πτυχίου σας με τους στόχους και τις αρμοδιότητες της εργασίας. Εστιάστε σε σημαντικές δεξιότητες, τις οποίες αναφέρετε ήδη στο βιογραφικό σας.

Αναφέρετε ξεκάθαρα αυτό που ζητάτε και αυτό που μπορείτε να προσφέρετε. Μην αναφερθείτε ποτέ σε μισθό, εκτός κι αν σας ζητηθεί.

Μην ξεπεράσετε τη μία σελίδα και ακολουθήστε την τυποποιημένη μορφή ενός επαγγελματικού γράμματος. Το ύφος της επιστολής πρέπει να αντανακλά πάντα το δικό σας στυλ γραφής και την προσωπικότητά σας. Θυμηθείτε ότι η συνοδευτική επιστολή καθρεφτίζει τον εαυτό σας, γι' αυτό μην αντιγράψετε την επιστολή κάποιου άλλου.

Επιβεβαιώστε ότι έχετε εξηγήσει στον πιθανό σας εργοδότη τι πρέπει να κάνει για να έρθει σε επαφή μαζί σας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να σας τηλεφωνήσει ή να του τηλεφωνήσετε και πότε.

Χρήσιμη συμβουλή: Δακτυλογραφήστε την επιστολή σε καλή ποιότητα χαρτιού Α4 (διαστάσεων 21cm x 29,7cm) και διορθώστε όλα τα ορθογραφικά και τα γραμματικά λάθη ή τα λάθη της εκτύπωσης. Φροντίστε να στείλετε το πρωτότυπο κείμενο της δακτυλογραφημένης επιστολής με τη χειρόγραφη υπογραφή σας και κρατήστε για σας ένα φωτοαντίγραφο.